"A verseny azonban egyre élesebb lesz, versenytársak egyre nagyobb számban vannak, a hagyományos segítőfoglalkozásokon túl újak is létrejönnek. Az USA-ban például az életproblémák kezelésére egyre népszerűbb az úgynevezett filozófiai tanácsadás. A filozófiai tanácsadás a mindennapi életproblémákat a filozófiatörténet nagy alakjainak, illetve nagy filozófiai rendszereinek tanításait felhasználva segít megoldani. Abból indul ki, hogy a Platón által használt filozófiai dialógus módszere hatékony eszköz a boldogsággal, a szakmai előmenetellel, az erkölcsi dilemmákkal, az élet értelmével, céljával kapcsolatos problémák megválaszolására. A tanácsadást úgynevezett praktizáló filozófusok végzik, akiket az Amerikai Praktizáló Filozófusok Egyesülete képez ki és ad tanúsítványt a végzettségről. A praktizáló filozófusok nemcsak egyéneknek, hanem csoportoknak, szervezeteknek is végeznek tanácsadást. A filozófiai praktizálás alapelveit tárgyaló könyv nemzetközi bestseller lett az önsegítő könyvek kategóriájában, 16 nyelvre tervezik lefordítását, és szerzőjét 2001 januárjában meghívták Davosba, a Világgazdasági Fórumra előadást tartani.
Mindez szinte természetes, ha figyelembe vesszük, hogy a modern pszichiátriában és pszichoterápiában a 60-as, 70-es években kognitív fordulat zajlott le. Eszerint a korábban primer affektív zavarnak tartott depresszióról kiderült, hogy sok esetben inkább primer gondolkodási zavar, és a depresszió ehhez képest csak másodlagos: az irracionális gondolkodás eredménye. Ugyanez nemcsak a depresszió, hanem sok más, korábban neurotikusnak nevezett zavar esetén is nyilvánvaló lett (szorongásos betegségek, fóbiák stb.). Ha viszont az ilyen zavarokkal jelentkezők alapvető problémája a helytelen gondolkodás, akkor ennek korrigálása legalább annyira pedagógiai, filozófiai, mint pszichiátriai feladat. Hagyományosan a helyes gondolkodás elveivel sokkal inkább a filozófia, mint a pszichiátria foglalkozott. Így szinte a kognitív forradalom természetes következménye, hogy a helytelen gondolkodást korrigálni akaró filozófiai alapképzettségű terapeuták is megjelentek a versenytársak között.
Összefoglalva tehát: ezen érvelés szerint a pszichiatrizálás egyik oka a pszichiáterek ebben való anyagi érdekeltsége lehet; egy nemkívánatos állapot betegséggé minősítésével csak orvos lesz jogosult annak kezelésére, így kiszoríthatók az ugyanezen páciensekért versengő nem orvos versenytársak."

Ez a cikknek csak részlete, a teljes írást itt találjátok.

Kovács József.jpg

Szerző: T. G.  2012.10.18. 19:02 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr324816694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása