Mindenkinek van életfilozófiája, de kevesen vannak olyan kényelmes és előnyös helyzetben, hogy üljenek, amíg össze nem rakják a darabkáit egy egésszé. Úgy gondoljuk, hogy ez egy életen át tartó folyamat. A tapasztalat remek tanítómester, de szükséges, hogy felismerjük tapasztalatink értelmét is. Ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket a világban, kritikai gondolkodásra van szükségünk, és össze kell illeszteni egy teljes képpé a tipikus mintázatainkat. Problémáink hátterében gondolkodási rendszerünk áll, ezért hasznos megismerni gondolkodásmódunkat, és gyakorolni a kívül helyezkedést. A személyes életfilozófiánk megértése segíthet bennünket a problémáink megelőzésében és kezelésében. Te is meg tudod változtatni a gondolkodásod annak érdekében, hogy megoldj egy problémát! Ez a könyv megmutatja, hogy csináld.

A jelenlegi hírneve ellenére a filozófia nem érthetetlen, unalmas, félelmetes tudomány. Azoknak a szövegeknek a többsége, amit az utóbbi időkben írtak, biztosan beleesik egyik-másik fenti kategóriába, de lényegében a filozófia azokat a kérdéseket tanulmányozza, ami minket is foglalkoztat: miért vagyok itt? Mi az élet értelme? Milyen a jó élet? Mi a jó? Miért kellene egyáltalán helyesen cselekednem? Ezek nem egyszerű kérdések, és megfelelni sem könnyű rájuk. Két ember nem fog automatikusan ugyanarra a válaszra jutni. De mindannyiunknak van egy sort elve, ami alapján gondolkodunk, függetlenül attól, hogy ezekkel az elvekkel tisztában vagyunk-e vagy sem.

Nagyszerű dolog, hogy a történelem legbölcsebb emberei kirajzolják előttünk mindazt, ahogy évezredek alatt ezekről a kérdésekről gondolkodtak, rálátást és útmutatást hagyva hátra számunkra. De a filozófia személyes dolog – mindenkinek a „saját maga filozófusának” kell lennie. A filozófia világából tanuld el mindazt, ami számodra hasznos, de amikor elérsz idáig, saját magadnak is át kell gondolnod a dolgokat, hogy dolgozni tudj magadon! A jó hír az, hogy megfelelő ösztönző erővel egyedül is eredményes lehetsz!

És hol találsz ilyen ösztönzést? Kezdésnek itt van ez a könyv. A „Prozac helyett Platón!” a filozófiai tanácsadás esszenciáját kínálja fel számodra. Praktizáló kollégáimmal együtt nem számítunk akadémiai értelemben vett filozófusoknak. Bár a legtöbbünknek van tudományos fokozata, egyetemen tanítunk, írunk cikkeket, de ennél többet is teszünk: egyéni- és szervezeti tanácsadást, csoportvezetést kínálunk. Fogjuk a filozófiát és kiemeljük a hipotetikus és teoretikus kontextusából és azt a mindennapi személyes, társadalmi és szakértelmet igénylő problémákra alkalmazzuk.

Ha eljönnél megnézni, mivel foglalkozom, valószínűleg éppen megvitatnám, hogy Kierkegaard hogyan birkózott meg a halállal, vagy azt, hogy Ayn Rad’s miként gondolkodott az önzőség erkölcséről, esetleg Arisztotelész tanácsát mutatnám be, hogy törekedjünk mindenben a mértékletességre és az okok keresésére. Épp az I Ching (Változások könyve) a döntéselméletéről, vagy Kant kötelességetikájáról beszélgetnék. A személyes gondoktól függ, hogy mely filozófusok mely gondolataihoz tudnak könnyen csatlakozni az emberek. Egyesekhez Hobbes autoritatívabb, míg mások számára Lao Ce intuitívabb megközelítésére fogékonyabbak. Az által, hogy gondolkodásukat mélységében megismered, rálátást nyersz saját életfilozófiádra, és azt tisztában tud majd megfogalmazni. Én egy olyan vezető szerepét játszom, aki segít előcsalogatni és rávilágítani a gondolkodásmódodra és meglehet, hogy néhány új szempontot is javasol számodra.

A filozófia segítségével azon dolgozunk, hogy egy olyan mélyenszántó és maradandó módszert találj, amivel szembe tudsz nézni a mostani és az elkövetkező helyzeteiddel. A szemlélődésben és nem a gyógyszerekben fogsz rátalálni a valódi lelki békére. Ehhez szükséged van tiszta, éles gondolkodásra, de ez nem az égből fog az öledbe pottyanni!

Az élet stresszes és komplikált, de neked nem kell idegesnek és összezavartnak lenned. Ez a könyv az emberi lét mindennapos problémáival foglalkozik. Különösen akkor vagyunk sebezhetőek, ha kevés a hitünk vagy a meggyőződésünk, mint sokaknak, akik úgy érzik, hogy nem találnak mindenre választ a vallásban és a tudományban. Amint a vallás  háttérbe szorult, ahogy tudomány fejlődött és ahogy a jelentések módosultak, úgy nyílt egyre mélyebb szakadék alattunk. Legtöbben közülünk nem is látják a szakadékot, amíg bele nem esnek. Az egzisztencialista filozófusok mélyen alászálltak ebbe a szakadékba, de kiszabadítani belőle senkit sem tudtak. Össze kell hát gyűjteni a filozófiai iskolák gyakorlati tanácsait, hogy megtalálhasd a saját kiutad! A filozófia visszaszerzi az elvesztett jogosultságát arra, hogy egy hasznos segítség legyen a körülöttünk lévő világ megértésében, gyorsabban megválaszolva az élet nagy kérdéseit, mint a korábban a teológiai vagy a tudomány. Bertrand Russell úgy határozta meg a filozófiát, mint „közbülső láncszem a teológia és a tudomány között…. Egy Senki Földje, mely szabadon támadható mindkét oldalról.” De az érem másik oldala az, hogy a filozófia ki tudja rajzolni mindkét oldal erősségeit, anélkül, hogy dogmákba, vagy más gyengeségekbe ütközne.

Ez a könyv úgy mutatja be az világ filozófiai irányzatait és különböző korok legnagyobb filozófusait, hogy megmutatja neked, hogyan fogalmazd meg az életedben a fontos kérdéseket. Olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel mindegyikünk szembenéz: a szeretteinkkel való kapcsolatunk kezelése, az erkölcsös élet, a halállal való szembenézés, a karrier váltások, az értelem vagy a cél megtalálása. Természetesen nincs mindenre megoldás, de akkor is „meg kell birkóznod” az életeddel és kezelned kell a problémát valahogy. Akárhogy is – megküzdés, vagy megoldás – ez a könyv vezetni tud téged. Ez a könyv inkább az idő által tesztelt bölcsességet ajánlja számodra, amelyek kifejezetten arra termettek, hogy hozzásegítsenek a teljességhez, és integritáshoz az élet kihívásaival szemben, mint a felületes New Ageses, vagy a patológiaorinteált pszeudomedikális megközelítést.

plato not prozac jpg.jpg

Szerző: T. G.  2013.11.03. 19:29 Szólj hozzá!

Címkék: életfilozófia életvezetési tanácsadás filozófiai praxis Lou Marinoff Prozac helyett platón Prozac személyes filozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr75613175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása