A gyakorlati filozófia viszonylag új, de gyorsan növekvő területe a bölcseletnek. A filozófiai tanácsadás mozgalma az 1980-as években bontakozott ki Németországban, Gerd Achenbach vezetésével. Észak-Amerikában az 1990-es években kezdte meg térhódítását. Bár sokak fejében a „filozófia” és a „gyakorlat” két különböző fogalom, amit nem lehet összekapcsolni, a filozófia mindig is eszközökkel szolgált arra, hogyan éljük mindennapi életüket. Amikor a piacon Szókratész fontos kérdések megvitatásával töltötte napjait, vagy amikor Lao Ce feljegyezte tanácsait arra nézve, hogyan kövesd az Utat, hogy sikeres lehess, miközben elkerülöd a bajokat, akkor eszméiket hasznosították. A filozófia eredetileg nem egy akadémiai tudomány, hanem egy életmód – egy olyan tudomány, amit nem csak tanulni, hanem alkalmazni is lehetett. Ám eltelve az elmélet éleslátásával, de gyakorlatból kiüresedve a múlt század környékén a filozófia beköltözött az elefántcsont-tornyába.

Az analitikus filozófia az a szakkifejezés, ami akkor jut eszedbe, ha a filozófiára gondolsz. Ez a filozófia tudományos része. Ez elvontabb és önreferenciálisabb oldala, ami keveset, vagy épp semmit sem mondd el a világról. Ez csak ritkán alkalmazható a mindennapi életben. Ez a fajta megközelítés az egyetemekre való. A filozófia alapjainak minden általános oktatási rendszernek részét kellene képeznie, egy egyetem filozófiai fakultás nélkül olyan, akár egy test fej nélkül. De a legtöbb tudományágban azok a gyakorlati ágak, amelyben gyenge a vizsgálati követelmény. Tanulhatsz egyszerű vagy alkalmazott matematikát, elméleti vagy tapasztalati tudományt. Ameddig egy elmélet lényegében egy tudományterület fejlesztését szolgálja, addig az az elméleti határok közt fog mozogni. Az akademikus filozófia a gyakorlat hátrányára túl nagy hangsúlyt fektet az elméletre. Azért vagyok, hogy emlékeztesselek, hogy a filozófia élő bölcsesség, ami kapcsolatban van a való élettel, és megmutatja, hogyan élj. Ez megelőzi az intézményesített filozófiát, ami olyan, mint egy mentális torna, aminek semmi köze az élethez.

A filozófia vissza fog térni a hétköznapokba, ahol azt au egyszerű emberek értelmezik és használják. Az emberi létállapotokra való időtlen rálátás elérhető számodra is. Mi, praktizáló filozófusok, levesszük a filozófusokat a dohos könyvtári polcokról, leporoljuk, és a kezeidbe adjuk. Valószínűleg be akarod járni ezt a filozófia területét, mielőtt létrehozod a személyes filozófiád. Ez a könyv kulcs lesz a kezedben, hogy, egyedül vagy egy barátoddal biztonságos és élvezetes kirándulással mehess végig az úton.

Ez nem jelenti azt, hogy ahhoz, hogy felhasználd a korok bölcsességét, kell doktori cím, vagy ehhez hasonló cuccok. Végtére is nem kell tanulnod biofizikát ahhoz, hogy sétálni tudj, és nem kell mérnöknek lenned, hogy felverj egy sátrat, és nem kell közgazdásznak lenned, hogy munkát vállalj. Hasonlóképpen nem kell tanulnod filozófiát, hogy eljuss egy jobb élethez. – de tudnod kell használni. Az igazság (és a jól őrzött titka is) az, hogy a filozófiát a legtöbb ember képes használni. A filozófiai vizsgálódáshoz nem kell filozófiai tanúsítvánnyal rendelkezned, csak az elszántságra, hogy megközelítsd a filozófiai kifejezéseket. Nem kell elmenned és fizetned valakinek- kivéve, ha szeretsz tanulni szakmabeliektől – mert egy olyan partnerrel, aki hajlandó rá, vagy akár egyedül is, megtanulhatod otthon, egy kávézóban vagy egy plázában, vagy bárhol.

Mint filozófiai tanácsadó, a klienseim érdeklődését támogatom. A munkám az, hogy dialógusokon keresztül megértésék a klienseim, milyen problémákkal néznek szembe, annak érdekében, hogy osztályozva a probléma elemeit és következményeit, megtalálják a hozzám fordulók a legjobb megoldást. Egy olyan filozófiai megközelítést, ami kompatibilis a saját gondolkodásukkal és amely még összecseng a bölcselet nagy múltú elveivel, ami segít nekik eljutni az erkölcsösebb és hatékonyabb élet felé. A kliensekkel a hitrendszerük meghatározásán dolgozom (és a nem hasznosaknak ítélteket eltávolítjuk) és felfedezünk az értékek és az erkölcsök egyetemes kérdéseit. Együtt dolgozva ezzel a könyvvel megtanulhatsz az igazi valód szerint élni, és segíteni másoknak is ugyanebben.

A legtöbb kliens megnyugvásért jön hozzám, hogy a tetteik összhangban vannak-e a világnézetükkel és segítek felhívni a figyelmüket a következetlenségeikre. A filozófiai tanácsadás fókuszában a jelen áll, - és kitekintés a jövőre - és nem pedig a múlt, mint a legtöbb pszichotreápiás megközelítésben. A másik különbség a pszichoterápiákkal szemben, hogy általában a filozófiai tanácsadás rövid távú. Néhány kliesem csak egy alkalommal látom. Tipikusabb, hogy egy-két hónapig havonta néhány alkalommal találkozom valakivel. A leghosszabb konzultációm körülbelül egy évig tartott. Bár néha egy egyszerű aforizma képes átvágni egy gordiuszi csomót, a filozófiai tanácsadás több, mint egyszerűen megtalálni a problémákhoz tartozó filozófiai hangzású nyelvezetet. Ez a dialógus, maga a gondolatok cseréje, ez az, ami terapikus. Ez könyv megadja mindazokat az információkat, amivel tisztázni tudod személyes filozófiád, olyan jól, mint egy idegenvezető, amely megmutatja, hogyan vezesd a gondolkodásod, vagy egy dialógust a barátoddal. Megmutatom neked, hogyan legyél elég mélyenszántó ahhoz, hogy átgondolj minden lehetőséget, és hogyan tudsz elég körültekintő lenni ahhoz, hogy a legjobbat válaszd!


plato not prozac jpg.jpg

Szerző: T. G.  2013.11.08. 19:17 Szólj hozzá!

Címkék: filozófia filozófiai praxis filozófiai életvezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr45621164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása