Az ősi bölcsesség új felhasználása / Miért tévedt el a filozófia és hogyan talál mostanság a helyes útra?


Egy fiatal nő a mellrákja kapcsán konfliktusba keveredik az anyjával. Egy középkorú férfi karrierváltáson gondolkodik. Egy protestáns nő lánya hozzáment egy zsidó férfihoz, és a fia pedig egy muszlin nőt vett feleségül. Most az esetleges vallási konfliktusoktól tart. Egy fiatal pár boldogan él, de csak az egyikük szeretne gyereket vállalni. Egy négy fiát egyedül nevelő mérnök fél bejelentetni az általa felfedezett hibát egy nagy volumenű projektben, mert ez az állásába kerülhet. Egy nő, akinek mindene megvan – szerető férj, gyönyörű ház, jó karrier – mégis az értelmetlenség érzésével küzd. Amikor áttekint életén, fölteszi a kérdést: tényleg csak ennyi lenne az egész?

Ezek az emberek szakszerű segítséget keresnek problémáikra. Egy szép napon betérnek egy pszichológushoz, vagy pszichiáterhez, szociális munkáshoz, házassági tanácsadóhoz, hogy segítsenek a „mentális betegségeinken”. Netán a valláshoz fordulnak útmutatásért és morális tanácsért. És valóban segítséget is kapnak: analizálják a gyermekkorukat, a viselkedési mintázataikat, antidepresszánsokat írnak fel nekik, vagy beszélgetnek velük az eredendő bűnről és az isteni megbocsátás szeretetéről, miközben nem jutnak el a problémáik gyökeréig. Vagy bejelentkeznek egy hosszadalmas nyílt végű terápiára, aminek a fókuszában a betegség diagnosztizálása áll, mintha a gondjuk egy tumor lenne, amit valahogy ki lehet metszeni. Vagy egy tünet, amit gyógyszerekkel kontrollálni lehet.

De van egy másik alternatíva azoknak, akik számára nem megfelelő a pszichológiai, pszichiátriai magyarázat: ez a filozófiai tanácsadás. Ahogy a nagyegyházak egyre kevesebb embernek nyújtanak kielégítő magyarázatot, és ahogy a pszichológia és pszichiátria meghaladja az eredeti érvényességi kereteit (ezzel több kárt, mint hasznot okozva), sokan eljutnak ahhoz a felismeréshez, hogy a filozófia magában foglalja az emberi lét teljes komplexitását: például a logikát, az etikát, az értékeket, a jelentés és az értelem kérdését, a racionalitást, a választások megalapozását krízis- vagy döntéshelyzetekben.

Ilyen szituációkkal szembesülve az emberek úgy érzik, hogy szükségük van átfogó és mély beszélgetésekre, hogy kezelni tudják problémáikat. A filozófiai tanácsadás során kapaszkodót kapnak saját életfilozófiájukhoz, hogy egy olyan szilárdan megalapozott gondolkodási keretre tegyenek szert, amivel később kezelni tudják az új szituációkat is. Dialógusra van szükségük, nem diagnózisokra.

Az emberek egyedül is dolgoznak magukon, de néha segít, ha van egy beszélgetőpartnerük, aki észre vehet olyan dolgokat is, ami eddig elkerüli figyelmüket, és aki racionális útmutatást adhat. A könyvben található példákkal és útmutatásokkal kész leszel felfedezni a kritikai gondolkodással élt élet előnyeit, ami magában foglalja a lelki nyugalmat, a stabilitást, és a külvilágra való nyitottságot. Ehhez nincs szükség korábbi filozófiai tanulmányokra, nem kell elolvasnod Platón Államát, vagy más filozófiai szövegeket (hacsak nincs kedved hozzá). Csakis szellemi beállítódás-váltásra van szükséged, ami már meg is van azóta, hogy a kezedbe vetted ezt a könyvet.

plato not prozac.jpg

Szerző: T. G.  2013.10.20. 16:42 Szólj hozzá!

Címkék: problémák életvezetési tanácsadás Filozófiai tanácsadás Lou Marinoff Prozac helyett Platón Filozófiai praxis

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr905589573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása