Mielőtt kizárólag a filozófiára támaszkodnál problémád megoldásában, meg kell győződnöd arról, hogy ez megfelelő számodra. Ha zavar, hogy egy kavics van a cipődben, nincs szükséged tanácsadásra – ki kell venni a követ a cipődből. Beszélhetünk arról, hogy kavics van a cipőben, de ettől nem fog kevésbé fájni a lábad. Nem számít, hogy a terapeuta empatikus hallgatóság-e, vagy hogy milyen irányzattal azonosul. Arra utalok, hogy vannak olyan problémák, amelyek fizikai vagy pszichikai eredetűek, ezekhez természetesen orvosi vagy pszichiátriai segítség szükséges. Vannak, akiknek Platón, míg másoknak a Prozac nem használ. És vannak, akiknek előbb Prozacra van szükségük, aztán Platónra, vagy egyszerre mindkettőre.

Sokan próbáltak már más terápiás formákat is azok, akik a filozófiai tanácsadókat keresik, de néhány kérdésben nem találták végső soron kielégítőnek a megtalált válaszokat. A pszichológiai vagy pszichiátriai kezelések kárt is okozhatnak, ha a problémák gyökerei filozófiai eredetűek és a szakember ezt nem látja meg. A kétségbeesés érzése támadhat fel, ha úgy érzed, hogy senki sem képes segíteni a problémádon, hogy nem hallgatnak-, vagy nem értenek meg. A nem megfelelő terápia (jobb esetben) időpocsékolás de rosszabbodhat is tőle a helyzeted.

Sokan akik először pszichológiai tanácsadásban vettek részt, azért fordulnak filozófiai tanácsadóhoz, mert úgy érzeték, az önmagában nem elég. A múltad meghatározza a körülményeidet, az ismereteid azt, hogy hogyan tekintesz a dolgokra. A múlt vizsgálata hasznos lehet. A pszichológiai működésed megértése segíthet a saját filozófiád gondozásában. Mindannyian vállunkon hordozzuk saját pszichés hátizsákunkat, de a filozófiai tanácsadásnál néha félre kell tenni azt. A cél olyan könnyen utazni, amennyire csak lehetséges! Ismerni önmagad  – ez a cél másként értelmeződik a pszichológiai és a filozófiai tanácsadásban - ez nem arról szól, hogy úgy kell ismerned magadat, mint egy enciklopédiát. Rágódni minden részleten – ez inkább nehezíti, mint könnyíti a terhedet.

Sokaknak, akik irtóznak a pszichoterápia gondolatától, számukra a filozófiai praxis vonzó és elfogadható alternatíva lehet, ha beszélgetni szeretnének valakivel a gondolataikról és világlátásukról. Attól még, hogy a pszichoterápia számodra nem járható út, ha kíváncsi, spekulatív, töprengő, analitikus és megértésre törekvő ember vagy, akkor profitálhatsz a filozófiai tanácsadásból. Igazából bárki, aki nyitott gondolkodású, kész arra, hogy vizsgálat alá vesse az életét, amit minden filozófus céljának tekint.

plato not prozac jpg.jpg

Szerző: T. G.  2013.11.15. 20:58 Szólj hozzá!

Címkék: filozófia pszichológia életvezetési tanácsadás Platón filozófiai tanácsadás filozófiai életvezetés Lou Marinoff Filozófiai praxis Prozac Platón helyett prozac

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr325636126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása