Ma reggel futótűzként láttam terjedni a facebookon egy vicces brazil tévécsatorna szívrohamtesztjét. A kollégákkal két dologban egyetértettünk: 1, tetszik, nem tetszik, ordas nagy poén, jól megcsinálva. 2, nagyon durva poén, nem lettünk volna a liftben...

Az egyik kollegina felvetette, hogy vajon miért ijedt meg mindenki, és miért nem kezdtek el valamilyen racionális magyarázatot keresni a jelenségre.

Eszembe jutott William Okcham borotvája.

Ockham 1285-ben született angol származású ferences szerzetes, akit a pápa (és aki a pápát cserébe) eretneknek nyilvánított nézeteiért. A teológiai vitákat most mellőzük, mivel jelen esetben számunkra épp' fontosabb, mint olyan filozófus, akinek alapelve meghatározta a tudományos fejlődés irányát.

Szerinte egy adott jelenséget temérdek módon leírni-megmagyarázni. Például megfigyeljük, hogy a kő esik lefelé. Ez leírható úgy is, hogy a kőben több hasonlóság van a földhöz, mint az éghez, és a hasonló a hasonlót szereti. Vagy például úgy is, hogy Isten minden létezőnek célt rendelt létében, és a kő azért lefelé zuhan, nem felfelé, mert így tölti be célját. Ha Isten terve az lett volna, hogy a kavicsok fölfelé repüljenek, akkor több meteorunk, és kevesebb hegyünk lenne. Vagy akár mondhatjuk azt is: gravitáció. Ezek közül a leírások közül melyiket fogadjuk el igaznak? A legegyszerűbbet. "Feleslegesen ne szaporítsuk a dolgokat!"

Egy másik példa. Ülök a Hortobágy kellős közepén, és ütemes dobogást hallok. A nélkül, hogy hátrafordulnék, ezen alapelv szerint okkal feltételezhetem, hogy lovat hallok, és nem mondjuk zsiráfot vagy rénszarvast. Mert ez az egyszerűbb - és valószínűbb magyarázat.

Ockham borotvája néha kicsorbul a valóságon. De legyünk őszinték: adott helyzetben nem sokkal valószínűbb, hogy a halál után is lehetséges a létezés, amit épp megtapasztalok, mint azt, hogy ez egy ál-lift, és egy átverés részese vagyok?

Ockham.jpg

Szerző: T. G.  2012.11.28. 22:28 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr814932641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 22:56:26

"adott helyzetben nem sokkal valószínűbb, hogy a halál után is lehetséges a létezés, amit épp megtapasztalok, mint azt, hogy ez egy ál-lift, és egy átverés részese vagyok?"

nem. életem során néhányszor találkoztam olyasmivel, hogy "na basszus, ez meg hogy lehet", és mindig addig kerestem a megoldást, amíg találtam racionális megoldást. mindig meg is találtam.

a liftben egyébként rájöhettek volna, hogy ugyan miért sötétkor van váltás.

T. G. 2012.12.08. 16:26:52

Kedves Mátyás!

Igen, azzal én is egyetértek, hogy kívülről szemlélve a helyzetet, vagy épp utólag, egy kávéházban mesélve a sztorit, az ember a fejéhez kap, hogy "Ó, hát mennyire egyszerű volt a megoldás, hogyhogy nem vettem észre!" és amint kellő távolságtartással tudjuk szemlélni a helyzetet, belátjuk, hogy a "ne szaporítsuk feleslegesen a létezők számát" helyesen értelmezve mégiscsak a poszt-egzisztenciális létformákra vonatkoztatható. De ott, a liftben állva ember legyen a talpán, aki nem az intuitív sejtésének enged! :)
Egyébként "racionális" válasz a sötétségre a szellemek elfogadásával is adható. A horrorfilmek ilyenkor valami elektromágneses ingadozásos hablatyot szoktak lenyomni, ami elég tudományosnak hangzik ahhoz, hogy a sztenderd világképünk alapján racionális magyarázatnak fogadjuk el, és elég elvont ahhoz, hogy egy szót se értsünk belőle. :)
süti beállítások módosítása